De gelijkenis tussen Joep en Alf

Voor dit verhaal, val ik met de deur in huis: onze kat Joep toont veel overeenkomsten met het uiterlijk en gedrag van Alf.

 

Voor degene die nu verbaasd naar het scherm staren en geen idee hebben wie Alf is, verwijs ik naar de vele filmpjes op Youtube. Als je op deze link klikt, zie je de hoogtepunten uit de serie: Alf-filmpjes. Alf is een buitenaards wezen, dat is gevlucht van zijn thuisplaneet Melmak. Hij ziet er ronduit koddig uit met zijn bruin-oranje harige vacht. Zijn uiterlijk is extra opvallend door de grote kuif op zijn kop. Hij heeft 8 magen en heeft altijd en eeuwig trek, vooral in katten. Zijn intrede bij het gezin Tanner is nogal spectaculair, omdat Alf in zijn ruimtevoertuig in hun garage neerstort. De Tanners houden het bestaan van Alf geheim, omdat ze vermoeden dat hij anders door wetenschappers en militairen onderzocht zou kunnen worden. De familie moet erg aan het gedrag van Alf wennen. Dit wordt nog eens verergerd omdat Alf eigenwijs, onderzoekend, eigengereid én intelligent is (door zijn 122-jarige opleding aan de hogeschool). Zijn levensstijl levert komische taferelen op. 

 

Alf is dol op de inhoud van keukenkastjes en klimt hier regelmatig in. Dat is bij Joep ook het geval. Als wij terugkomen van ons werk, staan er altijd wel een paar keukendeurtjes open, en zijn er zeker 2 laden uitgetrokken. In het begin vroegen wij ons af hoé hij dit nu deed. Een krabbend en schurend geluid maakt ons nu extra attent. Joep ligt dan uitgestrekt voor de plint van de keukenkastjes en trekt met zijn gespierde poot een lade naar buiten, die gevuld is met zware pannen. Vervolgens kruipt hij in het keukenblok om hier gezellig te zitten. Menig keer heeft hij de afgesloten voerbakjes uit een keukenkastje gehaald, om deze vervolgens vakkundig van de deksel te ontdoen, waardoor hij de inhoud kan opeten. En de andere katten maken hier graag gebruik van.

 

In de t.v.-afleveringen zie je de kuif van Alf vaak in beeld komen. Vooral op de momenten dat hij niet gezien mag worden door de buren van de Tanners. De kuif laat zien waar Alf is. Zo is dat ook bij Joep, met het verschil dat hij wél gezien mag worden. Met opgestoken staart paradeert hij langs het bed, langs de koffietafel, langs de leuning van de fauteuil en de bank, onder en langs de eettafelstoelen, in de tuin, als hij door de struiken loopt, ondertussen de aanwezige tulpen en narcissen plat trappend .... noem maar op. Altijd en overal komt de staart van Joep voorbij. Zijn staart heeft een deinende beweging als hij loopt, en ook, als hij indruk wil maken op de andere katten, stampvoetend door de kamer loopt. Kortom, de staart laat zien waar Joep is.

 

Er zijn momenten dat Alf bevangen wordt door de hik (kijk voor meer informatie op: scène van melmacian hiccups). Het is een niet te omschrijven geluid met een metaalachtige galm. Naarmate de hik van Alf voortduurt, produceert hij steeds luidere hik-geluiden. Het enige dat helpt, is heel veel water drinken of het drinken van 'freshly squeezed catjuice'. De irritante geluiden die Joep produceert zijn geen hikgeluiden, want die heeft hij bijna nooit. Als hij dan toch hikt, gebeurt dit geruisloos, je ziet alleen de buikwand samentrekken en weer ontspannen. Nee, de geluiden worden geproduceerd terwijl Joep voor de kattenbak zit of op de tuintafel of op de trap of voor de keukendeur of onder de struiken. Eigenlijk op elke plek in ons huis en de tuin waarvan hij bedenkt dat er iets te melden is. Het geluid is lastig te omschrijven. Het lijkt nog het meeste op een koe die hartstochtelijk loeit, maar dan 7 octaven hoger. Met dit geloei laat hij ons weten dat er iets te zien is. Dat kan een slak zijn, een miertje, een speelgoedmuis, een kikker of pad, een blaadje of iets dat voor ons onzichtbaar is.  Naarmate de tijd vordert, neemt het geluid in volume toe. De buren weten inmiddels dat hun buurkat vreemd gedrag kan vertonen, en bestoken ons niet met telefoontjes.

 

Zit het gezin Tanner koffie te drinken in de eetkamer, dan horen zij zo af en toe een hoop kabaal uit de keuken. Dan klinkt het woord 'sorry', uit de keuken, terwijl grijze rookwolken de woonkamer binnendringen. Dan is Alf bezig om speciale soep te maken, waar hij de kat van de Tanners mee kan verblijden. Oók wij horen regelmatig kabaal uit de keuken, slaapkamers of zolder komen. Soms heeft het kabaal een verontrustend karakter en is het wijs om polshoogte te nemen. Altijd zien wij Joep dan uit de betreffende ruimte rennen of van het aanrechtblad afspringen. Wat er dan gebeurd is?

..... een vergiet met pasta of pan met melk is in de gootsteen beland met deksel en al. 

..... longdrinkglazen liggen ondersteboven omdat Joep het leuk vindt om met zijn hele lijf in een vol keukenkastje te zitten. 

..... een vaas met kleurige bloemen is omgevallen omdat Joep het water uit de vaas wil opdrinken. 

..... er ligt een pot, gevuld met planten, op de grond omdat Joep zijn poten doelbewust uitstrekt, zodat hij alle ruimte heeft op de vensterbank. De pot in kwestie belandt met een luide knal op de grond, waarna hij polshoogte neemt. Hangend, met zijn achterlijf op de vensterbank, en zijn kop en voorpoten in het luchtledige, bekijkt hij de schade. Is deze naar zijn zin, dan kruipt hij weer terug op zijn kussen.

..... menig boek is van de boekplank gevallen, omdat Joep het nodig vindt om achter de boeken langs te lopen. Hij kijkt altijd weer verbaasd als de boeken met het nodige kabaal ter aarde ziet storten. Verstoord is hij niet. Hij heeft dan nog meer ruimte om te wandelen.

..... zit je op de zolder tegen de verwarming, dan voel je dat je aangeraakt wordt. Verscholen achter de radiator, laat hij zijn aanwezigheid voelen door zijn voorpootje behoedzaam naar voren te schuiven. 

..... midden in de nacht loop je, slaapdronken, door de slaapkamer naar het toilet en ziet dat de schuifdeur van de kledingkast langzaam wordt open geschoven. Na een paar seconden zie je wie hier de oorzaak van is. Joep is na een korte diepe slaap in de kledingkast wakker geworden en springt geheel verkwikt uit de sokkenbak op de grond; zich niet bewust van het effect dat dát heeft op een slaperig slechtziend persoon.

 

Overtuigd dat Alf en Joep overeenkomsten hebben? Ik wel. 

 

Je verveelt je nooit met een op Alf lijkende kat. Dat houdt ons op de been in ons bijna Alf/Tup-bestendige woonhuis.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0