Snorharen

 

 

 Bij het woord 'snorharen' denken de meeste mensen aan een man, die rijkelijk bedeeld is door moeder natuur. De man kamt zijn weelderige snor elke ochtend speciaal door met een snorrenkam om deze vervolgens in de juiste vorm te draaien. De definitieve vorm krijgt de snor met behulp van snorren-gel waarbij alle snorharen worden samengevat in dezelfde richting en de man in kwestie een zeker evenwicht geven. Zeker als de snor mooi horizontaal staat.

 

Maar als ík aan snorharen denk, zie ik mijn katten voor me.

 

Snorharen zeggen veel over de gemoedstoestand van katten, weet ik uit ervaring. Katten verzorgen zichzelf prima. Ze poetsen zich elke dag. Wat zeg ik, elk uur. De snorharen nemen echter de vorm aan van het karakter van de kat. Hoe grondig ze zichzelf ook poetsen. Ik laat een aantal voorbeelden zien.

 

Neem nu Beau. Een je-weet-wel-kater van 5 jaar die ietwat onzeker is. Zijn snorharen hangen vaak naar beneden. Alsof hij daarmee wil zeggen: 'ik weet het eigenlijk ook niet zo goed'. Hij kijkt altijd om zich heen, heeft alles in de gaten. Het lijkt wel alsof hij het spreekwoord: 'de kat uit de boom kijken' uitgevonden heeft. Maar áls hij uit zijn schulp gekropen is ......

 

Ontmoet Spot. Een dame op leeftijd. 10 Jaar is oud als je kat bent. Ze is de 'Grande Dame' waar mens en dier ontzag voor hebben. Haar snorharen staan keurig horizontaal. Een sergeant-majoor zou trots op haar zijn. Zo rechtlijnig als haar snorharen zijn, acteert ze in het dagelijks leven. 'Nee' betekent nee. Maar ondertussen zorgt ze liefdevol voor haar hofhouding.

 

En vervolgens hebben we Joep. Een kleine 2-jarige-je-weet-wel-kater die de term 'ondeugd' heeft uitgevonden. Zijn snorharen staan alle kanten op. Sommigen krullen omhoog en buigen zijn oren in. Gekriebel alom.  Andere snorharen krullen naar voren als of hij ranke slacht-tanden heeft. Als je hem ziet lopen, lijkt het alsof hij met al zijn snorharen aan het glimlachen is. 

 

Nu je deze beschrijving gelezen hebt, kijk je nooit meer onbevangen naar een snor. Wedden?!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0