Katachtigen

Ons huishouden bestaat de laatste tijd uit drie katten in plaats van twee. En dat maakt een groot verschil! De andere katten moet nu 2 anderen in de gaten houden in plaats van 1. Gelukkig heeft Moeder Natuur hier rekening mee gehouden. Onze huisdieren zijn uitgerust met uitstekende zintuigen die mij als toeschouwer verwonderen. 

 

Met hun ogen speuren ze de omgeving nauwkeurig af. De ogen zijn tijdens het speuren iets samen geknepen waardoor ze er heel chagrijnig uit zien. De oren zijn bij onze katten nogal groot uitgevallen waardoor het geluid geen enkele moeite hoeft te doen om binnen te komen. De één hoeft maar een stap te zetten en de ander draait de kop al om: 'oh, daar ben je'. De neus is ook een uitstekend signaleringssysteem. Buiten gekomen gaat automatisch de kop omhoog en wordt de neus in de wind gestoken. De uitdrukking 'even afwachten uit welke hoek de wind waait' is daarom ook heel bekend onder katten.

 

In deze periode dwarrelen er verdroogde kastanje- en elzenbladeren de tuin in. Dat gebeurt overigens heel elegant. De betreffende boom geeft een signaal af aan de takken waarna de blaadjes een zucht van verlichting slaken: 'hè ja, nu is het onze beurt' en laten zich vervolgens rustig naar beneden vallen. Dit alles wordt nauwkeurig bekeken door de katten. Zodra een blad de aarde lijkt te bereiken, wordt er een sprintje getrokken. De indringer wordt door één van de katten gevangen. Met een poot houdt hij het blad op zijn plaats, snuft er aan en besluit daarna wat hij er mee gaat doen. Vrij laten? Hij heeft tenslotte net gegeten. Of wordt het een tweede aanval waarbij de nerven van het blad worden gescheiden?

 

Terwijl de eerste kat deze opties aan het bedenken is, kijken de andere katten nieuwsgierig toe. 'Moeten we nu meehelpen of niet' lijken ze te denken. De kitten bedenkt zich meestal geen seconde en dribbelt frivool naar de kat die zijn poot nog steeds op het blaadje heeft staan. 'Mag ik ook even snuffelen', vraagt ze in kattentaal aan de andere kat. Afhankelijk van zijn gemoedstoestand varieert de reactie van 'tuurlijk mag je kijken' tot 'ben je helemaal gek geworden, dit is mijn prooi'. De kitten reageert in beide gevallen hetzelfde. Ze kijkt de kat aan met haar grote ogen, slaakt een nieuwsgierig kreetje 'prieuw' en duikt op het blaadje af.

 

Samen kijken ze naar het blaadje dat zich eenzaam en naakt voelt. Opeens klinkt er weer een geluid. Een ander blad laat zich naar beneden vallen. De kitten kijkt de kat aan en vraagt: 'mag ik nu aanvallen'. Met kleine dribbelpasjes valt ze het pas gevallen blaadje aan. Nu komt de derde kat in beweging. Samen kijken ze hoe het blaadje er bij ligt en wat er mee gedaan moet worden. Dit proces kan enkele minuten duren. 

 

Er klinkt een geluid uit de keuken: ETEN. De katten bedenken zich geen enkel ogenblik en rennen richting keukendeur. Etenstijd! Dat mag ook wel na zo'n intensieve jacht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0