Keukenprinses

Wij hebben sinds enige tijd een keukenprinses. Ze loopt rond alsof ze al jaren bij ons is. Met een soepele tred, trippelt ze door ons huis, en in het bijzonder, door onze keuken. Ze kijkt belangstellend om zich heen; alsof ze alles goed op zich wil laten inwerken. Nieuwsgierig kijkt ze toe als wij een lade opentrekken om er een steelplan of hapjespan uit te halen. Ze kijkt het liefst naar de koelkast Met meer dan gemiddelde belangstelling kijkt ze, van een afstand, welke producten en pakjes hier in liggen. Onze dagelijkse voorraad kent ze inmiddels uit haar hoofd. Met name melk en vis vindt ze erg lekker.

 

Ze kookt eigenlijk nooit, ze kijkt meer toe. Met een nieuwsgierige blik, bekijkt ze elke beweging die D. of ik maken. Roeren, kloppen of het omdraaien van de spatel kunnen haar goedkeuring meer dan gemiddeld wegdragen. Apparaten als mixers of keukenmachines vindt ze modern gedoe. Die maken teveel lawaai. Het ouderwetse handwerk met garde of vijzel heeft meer haar voorkeur. Op het moment dat ik met één van déze attributen werk, kijkt ze me met een warme blik aan: 'mag ik een hapje'. 

 

's Avonds is een lastig moment voor haar. Dan heeft ze meestal wel trek in een snack. Met zachte stem laat ze me voorzichtig weten dat haar maag nog niet geheel gevuld is ondanks de overvloedige maaltijd van die avond. Tot mijn verbazing blijft ze erg slank. Ze houdt van eten maar komt geen grammetje aan. Ze sport niet, maar beweegt veel. Haar favoriete work-out is traplopen. Met veel plezier rent ze de trappen in ons huis op en af. Meestal lichtvoetig, soms ook zwaar. Na afloop van deze sportieve bezigheid, ligt ze uitgeteld boven aan de trap. Als D. of ik naar boven lopen, wandelt ze vervolgens met ons mee naar beneden met een blik 'of er nog iets te eten is'. 

 

Mag ik je even voorstellen: dit is onze keukenprinses. Een harig mormel met ongebreidelde energie die het liefst op je schouder ligt tijdens het koken. Of, zoals nu het geval, vanuit de diepe krochten van een keukenkast, nieuwsgierig naar boven kijkend met de vraag: 'wordt het vanavond tonijn of rundvlees als dessert'. 

 

Onze keukenprinses! Of eigenlijk, onze keukenkoningin.  Zij deelt de lakens uit.

Reactie schrijven

Commentaren: 0