Modeshow

Wauw, wat een mooi weer was het vandaag. Ik stond met verbazing naar een fantastische modeshow te kijken in onze tuin. Zo staan de narcissen al een tijdje met de zon te flirten, waardoor ze extra opvallen bij insecten. Menig hommel klimt de kelk in, op zoek naar zoete lekkernijen. Nadat de kelk is leeggedronken, zoemt de hommel enthousiast naar het volgende exemplaar. Ondertussen waaien de stelen van de narcissen met de wind mee. De hommels schijnen dit deinende effect wel prettig te vinden. De narcis blijft een 'grande dame', zelfs tijdens een lentebui. Als de regenbui voorbij is, pept ze zichzelf weer op en heft ze haar kopje naar de zon: "hommels, jullie zijn weer welkom". 

 

Even verderop zie ik een grote struik in bloei staan; ietwat aarzelend, dat wel. Ze staat wat verscholen achter een groene forse struik, die nog niet met de modeshow kan meedoen. De struik drapeert haar takken met gele bloemetjes fijntjes langs de niet bloeiende struik. Daarmee valt ze toch weer op. 

 

De takken van een andere struik, ik ken de naam niet, torenen hoog boven de voorgenoemde gele struik uit. Hoewel de gele bloemetjes beter in het oog springen, valt ze met haar roze bloemen toch op. Ze is niet zo uitbundig, de bloemen zijn fijntjes en teer, en ze is zich maar al te bewust van haar frêle schoonheid. Verlegen waait ze met de wind mee. 's Ochtends zien de bloemetjes er heel bijzonder uit, als ze met dauw is bedekt en door de zon wordt verlicht. Een bloem die me in vele weersomstandigheden boeit.

 

Ik heb al enkele hommels gesignaleerd. In de winter ziet de struik er wat armoedig uit. Op de aarde liggen altijd enkele verschrompelde appeltjes die, in de loop van het seizoen, door de mieren worden opgegeten. Aan de takken bevinden zich venijnig stekelige doorns. Fraai is de struik allerminst te noemen, de takken steken werkelijk alle kanten op. En juist in deze struik ligt Joep graag. Ondanks de prikdoorns. Ondanks de taaie takken. Ondanks de petieterige blaadjes. Hij heeft deze struik een paar jaar geleden als clubgebouw bestempeld en hij blijft deze hondstrouw. Menig keer, als wij Joep kwijt zijn, zien we een harige poot tussen de takken liggen. Soms, als het buiten windstil is, zwaaien de takken voor mijn ogen langs. Het is alsof hij een nestje bouwt om lekker in te liggen. Doelbewust worden de takken, die in de weg liggen, aan de kant geschoven. Zo ook vandaag. Joep liep met zelfbewuste tred op de struik af en keek me vragend aan: 'of ik van plan was om de struik te snoeien'. Ik schudde mijn hoofd. Ik was bezig om de kleine elzenbomen, die in duizendtallen waren neergestreken in onze tuin, uit de grond te trekken. Met een zucht ging hij in de struik liggen en deed zijn ogen dicht. 

 

Na deze spontaan uitgevoerde modeshow van onze bloemen in de tuin, liep ik vrolijk terug naar de keuken. Onderweg kwam ik Puck tegen, die zich op de tuintafel lag te poetsen. Ze zei, dat ze niet kon wachten om de takken van alle struiken naar beneden te trekken en de tijdelijke bezoekers (hommels én bijen), persoonlijk te begroeten en ze eens goed in de was te zetten.  

 

Ik heb maar niets terug gezegd. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0