Waarom liggen katten op je bed als je slaapt?

Het komt wel eens voor dat ik 's nacht wakker word van een spinnende, kopjes gevende kat die over mijn benen loopt en aan mijn voeten gaat liggen. Of een zacht mauwende kat die laat weten dat hij naast mijn kussen wil liggen. Na een tijdje gaat de kat lekker slapen en dan kan ik dat ook. 


Dus toen ik een filmpje zag waar dit wordt uitgelegd, ging ik anders kijken naar de nachtelijke activiteiten van de katten, die afzonderlijk van elkaar een plek op bed zoeken. 


Er zijn 4 redenen waarom ze dat doen. 


1. Ze zoeken warmte op. 

Katten zijn echte warmtezoekers en je produceert veel warmte als je slaapt. Daarom ligt hij bij je op je dekbed. Ligt een kat bij je hoofd? Ook daar is veel warmte te vinden, via de huid.


2. Territorium afbakenen. 

Ze laten geursporen achter op je dekbed, net zoals ze je overdag graag kopjes geven aan je benen, handen en armen. Jouw lichaamsgeur is sterk in bed dus geven ze hun geur af aan het dekbed. En als ze toch bezig zijn doen ze dat ook bij je hoofd. Territorium afbakenen is zo belangrijk voor katten. 


3. Overblijfsel uit hun kittentijd. 

Ze willen graag liggen op een plek waar het veilig, geborgen en warm is. Kittens liggen graag boven op elkaar: cuddle puddle. Ze gebruiken elkaar als kussen. Slapen bij jou zorgt er ook voor dat ze je hartslag voelen en je ademhaling: dat voelt veilig aan, net zoals vroeger. 


4. Liefde tonen

Al met al doet je kat het omdat hij veel van je houdt. Het is een speciale, sterke band tussen jullie waarom de kat bij je ligt. 


En als je kat nu niet bij je ligt? Dat betekent niet dat hij niet van je houdt. Elke kat heeft zijn eigen voorkeur om zijn liefde te tonen aan de mens En dat kan ook door aan je voeten te liggen als je op de bank zit. Er zijn zoveel manieren hoe een kat zijn liefde laat zien.


Dus als je weer een keer klem ligt omdat een kat in je knieholte ligt op het dekbed, dan weet jij waarom.


Aldus kattengedragsdeskundige Jackson Galaxy. Hij vertelt hierover op zijn YouTube kanaal. Je kan het bekijken op: https://youtu.be/qwVu468fFq0. Best interessant.