Voorliefde voor dozen

Je hebt iets nodig in de tuin, in één van de slaapkamers, in de woonkamer of keuken. Het product is een zet-het-zelf-in-elkaar meubel, of is al door de leverancier in elkaar gezet. Het kunnen ook boeken / puzzels / kleding / spelletjes zijn, die je gisteren bij een standhouder op de vrijmarkt hebt gekocht.

 

De betreffende aankoop wordt meestal verpakt in een kartonnen doos. Afhankelijk van de grootte van het product, is de doos vierkant van vorm met bijvoorbeeld hoge randen of lang en smal van vorm met bijbehorende lage randen. Alle dozen zijn zorgvuldig samengevouwen en bij elkaar gehouden door een dikke laag plakband. 

 

En waarom houd ik nu zo'n gloedvol betoog over dozen, zou je denken? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig, en daarom stel ik je de volgende vraag: 'wat gebeurd er als jij een lege, of halfvolle doos in je huiskamer zet'.  De meeste mensen antwoorden hier met 'niets' op. Anderen reageren heftiger. Het gezicht gloeit iets op, men begint te knikken en in de meeste gevallen wordt een verhaal verteld over een kat of een hond die ....

 

Sinds ons huishouden uit drie katten bestaat, kijken D. en ik anders naar het fenomeen ligplaats. In ons huis is voldoende plek voor slaperige of luie huisdieren. Als een kat, moe van alle omzwervingen, onze woonkamer binnen loopt, eet hij wat brokjes, drinkt een slokje water, en gaat zich dan uitgebreid poetsen. Als ook dit ritueel is afgerond, loopt hij naar een ligplaats, om vervolgens te gaan slapen. Onze katten slapen regelmatig. Gezien hun lighouding, maken wij op dat ze aan hun nacht- en dagrust toekomen.

 

In menig dierenwinkel ligt een keur aan mandjes, kussens, bankjes en wat dies meer zij. Afgewerkt met nepbont, pluche, kraaltjes of kunstleer. De favoriete ligplaats van onze katten is van KARTON. Een doos die in eerste instantie achteloos wordt weggeschoven, wordt gelijk gearresteerd door één van onze katten. Met een elegante sprong, wordt de nieuwe ligplaats grondig geïnspecteerd. Er zijn twee smaken: óf de doos wordt goedgekeurd, en de betreffende kat gaat er gelijk in slapen, of de doos wordt afgekeurd en vervolgens genegeerd. 

 

Hoe onze woonkamer eruit ziet? 

 

Her en der ligt een mandje (met schapenwol), er liggen kussens in de vensterbank en er staat éen doos (van het merk Zespri, kiwifruit) in de keuken met een fleecedeken als op de bodem. Er ligt eigenlijk altijd wel een kat in. Soms twee. Het is een beetje proppen maar dat doen ze uit vrije wil. Buiten, onder het afdakje, staat sinds kort een naamloze doos. Deze is rechthoekig van vorm en hier kunnen tenminste drie katten in. Dat ze opeengepakt naar elkaars oren kijken, lijkt ze niet te deren. Ze vinden het eigenlijk wel gezellig.

 

Van het grappigste voorval konden we deze foto maken. Wij kamperen in de zomer en we hadden net een gastoestelletje gekocht. Alle materialen hadden we eruit gehaald en waren druk bezig met het hoe-zetten-we-in-hemelsnaam-zo'n-toestel-in-elkaar episode, toen we opeens een vreemd geluid hoorden. We keken op maar zagen niets. Opeens zag ik een harige poot uit een doos te voorschijn komen, toen een kattenhoofd. Eén van onze katten had ontdekt hoe hij in de doos moest klimmen, de deksel dicht- en open kon maken, om er vervolgen weer uit te klimmen.  

 

Dus kijk, de volgende keer als je een product uit een doos pakt, eens naar de mogelijkheden om deze te hergebruiken! Succes verzekerd kan ik je, uit ervaring, zeggen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0