Operatie, bench-rust en andere hoofdbrekens

update 21-11-2021

Kap eraf

Tjonge, jonge, wat gaat de tijd toch snel! En toch is er zoveel gebeurd. Op woensdagmiddag mocht de kap definitief af. Wat was Delphi blij; nu had ze veel tijd om zich zelf een goede poetsbeurt te geven. Niets Franse slag, maar het ouderwetse poetswerk. Een lezer van Facebook schreef: 'eindelijk verlost van die vervelende UFO om haar hoofd'. En dat is zo. Nu kan ze kap-loos door het leven.

 

Herfstbladeren

Delphi vindt het heerlijk om buiten in de tuin te lopen. Onderzoeken wat er onder de bladeren ligt: je weet tenslotte maar nooit. Maar dat is nu niet mogelijk. Ze heeft strikte bench-rust voorgeschreven gekregen van de arts en is dus binnen. Om haar toch een beetje te laten genieten van buiten, hebben we haar een schaaltje herfst voorgezet. Ze vond het fantastisch. Ze is er zelfs ín gaan liggen. Wat een typje is het toch!

 

Verzorging van Delphi

De twee benches zijn zo groot, dat we ze niet op de eettafel kunnen zetten. Dus elke dag zitten we minimaal 5x bij een deurtje op de grond om haar te eten te geven, de kattenbak te verschonen, pijnstiller te geven en om met haar te knuffelen. Dat gaat overigens niet zonder slag of stoot, want we worden in de gaten gehouden door de andere katten. Vooral Joep is heel nieuwsgierig of alles goed gaat met Delphi. Regelmatig voel ik snorharen prikken tegen mijn wang en pootjes op mijn schouder en rug. Dan heb ik een warme, harige rugzak op mijn rug, die alle ins en outs wil weten. En als hij alles gezien, gehoord en geroken heeft, dan springt hij op de bench. Dan heeft hij genoeg gezien en kan hij slapen, want dat moet natuurlijk ook op zijn tijd.

 


Update 13-11-2021

Chillplek

Gisteren zat Delphi niet lekker in haar vel. Ze wilde maar eventjes gekroeld worden en daarna liep ze naar een plekje vlakbij haar kattenbak. Lusteloos, geen fut. Wel logisch natuurlijk als je 16 maanden oud bent en niets mag. We hebben we een extra bench neergezet om haar iets meer bewegingsruimte te geven. Ze liep ongeïnteresseerd naar de andere ruimte en zag daar een bekend kleedje liggen en een beer die lekker rook. Het duurde even en toen merkte ze dat ze een chill-bench had. Helemaal voor haar alleen. 

 

Ze heeft waarschijnlijk al haar grieven en boosheid aan mijnheer Beer verteld en daarna ging het iets beter; ze liep steeds in en uit en ging op beide plekken liggen. Even verandering van omgeving. Komende woensdag mag de kap van haar koppie en daarna nog 4 weken. Het kan haar niet snel genoeg gaan. 

 

Cat tv 

Om haar mentaal te prikkelen zetten we een tablet neer met een filmpje over vogels, eekhoorns, vissen en andere dieren. Dat prikkelt haar en leidt haar af. Afleiding dat heeft ze zeker nodig, want ze moet iets doen met haar energie. Ze mag namelijk niet springen en ze mag ook geen rare bewegingen maken. Dat is ongeveer hetzelfde als je koeien, na een lang verblijf in de stal, de de wei in laat lopen: ze gaan bokken en rennen. 

De tablet hebben we vijf minuten later op een andere plek neergezet. Ze viel het scherm aan.


update 10-11-2021

Kattenhotel Sleep-in

Delphi verblijft inmiddels een week in kattenhotel Sleep-in. Ze is uitermate tevreden met het niveau van de bediening, het eten, de medicijnen en de toiletruimte. De plastic kap om haar koppie vindt ze daarentegen helemaal niets. Het hindert haar in de bewegingsruimte en geeft een beperkt zicht. We hebben haar verteld dat ze de kap nog 1 week om moet en dat deze dan definitief weg mag. Ze zuchtte toen ze dit hoorde maar ging daarna door waar ze mee bezig was: luieren en water drinken.

 

A bench is a bench ofcourse ofcourse

Hoe leuk de naam van het kattenhotel ook klinkt, het is en blijft een kleine ruimte, want het is namelijk niet de bedoeling dat ze het hotel verlaat. Eten mag ze buiten de bench maar daarna moet zij er weer in. Ze mag onder geen beding springen; dat is funest voor de breuk in haar knie. We merken wel dat ze af en toe erg ongedurig wordt. Dan gaat ze met water spelen en gooit ze de bak om en sleept met de knuffel door het hok. Dat er een spoor met nat kattengrit door de hele bench ligt, dat maakt haar niet uit. Dus hebben we een speelbench aangeschaft. Deze wordt morgen bezorgd. Kan ze even in een kleine relaxruimte liggen. Ik ben heel benieuwd wat ze ervan vindt. 

 

Wat een leuk plekkie!

Als de kattenbak van Delphi schoongemaakt moet worden, dan loopt Joep de bench in om te kijken hoe het kattenhotel er van binnen uit ziet. En natuurlijk speelt hij graag verstoppertje onder de kap: het is zo'n leuk plekkie. 


update 08-11-2021

Medicijnen

Hoe geef je medicijnen als een kat in de bench zit en een kap om heeft? Daar hebben we een handig hulpmiddel voor: ADD ONE. Dat is een smakelijke visgelei waar je makkelijk medicijnen doorheen kunt roeren.  De antibiotica tablet stamp ik fijn in de vijzel. Het poeder veeg ik in een bakje bakje en daar komt de gelei over heen. Na het mengen, gaat het in een injectiespuit. Delphi ruikt het al van verre aankomen en staan dan enthousiast te bewegen voor de tralies van de bench. Ze mag eerst het lepeltje aflikken, dan de overblijfselen uit het schaaltje en daarna krijgt ze het spuitje met gelei toegediend. Dat is 2x per dag een groot feest. 

 

Schoonmaken

Brokjes eten met een kap om én ook nog water drinken zorgt geheid voor een puinzooi. Daarom halen we elke dag de kap van haar koppie, maken het plastic schoon en gebruiken een ander bandje. Dan kan Delphi zich in de tussentijd lekker wassen. We knippen viezigheid uit haar vacht weg en strooien er een beetje rijstzetmeel door heen: de rijstzetmeel hecht zich aan vet en ander vuil en met een kam haal je alles weg. Tip: maizena kan trouwens ook.

 

Na afloop van de schoonmaaksessie moet die kap weer om en dat vindt ze elke keer weer erg teleurstellend. Over 9 dagen hoeft ze de kap niet meer om! Daar kijken we nu al naar uit.


update 07-11-2021

Een grote waterbak in de bench
Een grote waterbak in de bench
Puck woont tijdelijk op kamers: dit is haar favoriete stoel op zolder
Puck woont tijdelijk op kamers: dit is haar favoriete stoel op zolder

Wassen

Elke dag halen we de plastic kraag weg en maken we deze schoon. Ook kammen we haar vacht, want dat is wel belangrijk. Ze vindt dat heerlijk: 'dat mogen jullie de hele dag wel doen'. Na het borstelen gaat zijzelf aan de slag: er moet gewassen worden en niet zo zuinig ook. In opperste concentratie maakt ze haar pootje nat en wast zichzelf over haar ogen en oren. Vervolgens gaat ze grofstoffelijk te werk en likt haar buik, poten en dus ook haar litteken. Dat laatste is ten strengste verboden voor de komende 10 dagen en dan lig ik, of de andere blikopener, gebukt in de bench met een hand op het kale pootje met litteken. Een hand op haar vacht vindt ze gelukkig niet erg en dan likt ze voor de vorm over mijn hand en de rest van haar vacht. Als ze klaar is met wassen vlijt ze zich, met een zucht van opluchting, op het kussen en wil dan een tukje doen. Daarin moeten we haar teleurstellen: de plastic toeter moet weer om. 'Jammer', hoor je haar denken.

 

Schuitje varen, theetje drinken

Er stond een grote waterbak met het opschrift DOG in de bench, maar deze vond ze niet fijn. Met haar kap om kon ze moeilijk drinken, want de rand bleef haken. Als ze haar kopje omhoog deed, schepte ze water in de kap en daardoor werd ze nat van al het water uit de drinkbak. Niet echt handig. Nu staat er een supergrote drinkbak en kan ze makkelijk water drinken zonder dat ze water schept.

 

Puck zit tijdelijk op kamers

Toen Delphi thuiskwam na de operatie vluchtte Puck naar boven. De geur van desinfecteermiddel kende ze niet: 'hebben jullie weer een nieuwe kat in huis genomen?'. Ook vond zij de kat vreemd uitgedost: 'waarom een plastic kap? Is je eigen kraag niet mooi genoeg?'. Omdat wij geen antwoord kunnen geven op deze vragen, komt Puck niet meer in de woonkamer en dus ook niet in de tuin. Sinds woensdag is ze op kamers en verblijft in de werkkamer, op zolder en onze slaapkamer. Maar af en toe zien we haar op de trap zitten en dan kijkt ze tussen de spijlen van het traphek de woonkamer in. Ze is zo nieuwsgierig! Eén keer per dag kijkt ze om het hoekje en snuft de geuren op. En daarna verdwijnt ze weer naar boven, naar haar kamers.  


update 05-11-2021

Haar oude vertrouwde kattenbak met kussens.
Haar oude vertrouwde kattenbak met kussens.
Met nieuwe rolkraag
Met nieuwe rolkraag

To pee or not to pee

 

Op het nazorgformulier stond vermeld dat de kat binnen 24 uur moest plassen. Ze dronk gisteren heel veel en al dat vocht moest er een keer uit, maar niets van dit alles. Ze stapte wel een paar keer in de kattenbak, draaide en liep er toen weer uit. Toen hebben we er een extra kattenbak bij gezet. Kon ze kiezen tussen houtkorrels en haar eigen kattengrid. Ze wisselde af maar plaste niet. Daarom belde we om 21 uur met de dienstdoende dierenarts om te overleggen. Zij adviseerde om haar eigen kattenbak neer te zetten met een kap. Het ding stond er nog niet of Delphi ging de kattenbak in, slaakte een zucht van verlichting en plaste en dat duurde heel lang. Wij waren opgetogen, want al dat vocht moet er natuurlijk uit. En als klap op de vuurpijl heeft ze ook gepoept. Na een operatie ben je heel blij als dat gebeurt. Moraal van dit verhaal: mevrouw wil graag privacy als ze plast en ze vond het niet fijn om onder de toeziende blikken van haar bodyguards (Joep en Duke) op de kattenbak te zitten. 

 

 

Kussens óp de kattenbak

Nadat Delphi een paar keer van de kattenbak gebruik had gemaakt, ging ze op onderzoek uit. Ze ging op haar achterpoten staan (niet handig) en sprong óp de deksel van haar eigen kattenbak (help). We hebben haar gelijk van de deksel afgehaald en ze begreep er niets van: dat deed ze anders toch ook. In allerijl hebben we kussens op de deksel gelegd, zodat ze dat niet meer kan doen. De slogan van vandaag is: 'bench-rust Delphi! Nog 39 dagen!'  

 

Met een kraag om in de thuisbios

We wisselen nu af met de kraag. 's Nachts krijgt ze de plastic toeter om haar kopje want dan weten we zeker dat ze niet aan haar wond likt. Overdag krijgt ze ook even een zwembandje om haar nek zodat ze beter kan eten en drinken, maar dan moet er altijd iemand in de woonkamer zijn om haar in de gaten te houden, want ze is zo slim. En om haar af te leiden staat cat tv op. Joep zit er boven op want hij wil weten waar de vogels naar toe vliegen. Zo heeft hij zijn eigen thuisbioscoop.


update 04-11-2021

Gisteren mocht Delphi niets eten en dat vond ze erg, want ze had zo'n honger! Gelukkig konden we haar vanochtend eten geven en dat heeft ze met smaak opgegeten. 

 

De plastic toeter om haar nek vindt ze verschrikkelijk. Ze schept water met die kraag als ze wat wil drinken en ze heeft telkens het gevoel dat er iets boven en naast haar is. Op advies van de fokker hebben we een opblaasbare rolkraag gekocht en deze omgedaan. Ze vond het even raar, maar is er binnen 10 minuten aangewend. Het blijft vreemd voor haar om zo'n dikke halsband om te hebben, maar ze heeft er als snel in berust. 

 

 

Steun en toeverlaat

Joep wijkt niet van haar zijde. Hij houdt er goed in de gaten en steekt af en toe zijn pootje door de tralies of geeft haar een snufje. Ook Duke ligt af en toe naar binnen te kijken of alles goed gaat. Puck daarentegen ligt mokkend boven: 'het ruikt hier naar een vreemde kat en Delphi is weg'. Het klopt dat Delphi heel anders ruikt: naar slechte aftershave, maar dat is het desinfectiemiddel waarmee haar wond is schoongemaakt.

Wist je trouwens dat Joep de rolkraag ook om heeft gehad. We wilden even checken of de kraag goed was, voordat we deze bij Delphi omdeden. Hij liet het allemaal toe. 

 

 

 

 

Cat tv

Ik heb het ooit een keer gezien bij een Tv-programma van Jackson Galaxy (kattengedragsdeskundige). Een kat wil wel graag prikkels ervaren en jagen op iets. Omdat Delphi de bench niet uit mag omdat ze anders bokkesprongen gaat maken, is dit een idee. Zo heeft ze wel iets om naar te kijken wat ze super interessant vindt, maar ze kan er niet naar toe.

 


update 03-11-2021

Delphi is vandaag geopereerd door een hele kundige orthopeed. Vanmiddag mochten we haar ophalen.  


operatie

De operatie is goed verlopen! De pees bij haar linker achterpoot zat niet goed op de plek en daardoor verschoof de knieschijf steeds. En dat deed pijn! 


De pees is 4 mm naar buiten verplaatst en straks, na 6 weken bench-rust, doet alles het weer zoals het hoort. En nu

Ze is groggy van de operatie en ze moet erg wennen aan de kap om haar nek. Ze vindt het heel vreemd dat ze zoiets raars om haar nek heeft zitten, want ze kan haar kopje niet goed buigen. Ze heeft goed door hoe ze - met die rare kap om - moet drinken. Maar ze snapt niet dat dit ding er zit om haar te beschermen. We moeten er niet aan denken dat de wond gaat ontsteken omdat ze er aan gaat likken of knagen.

benchrust

Om haar maximale ruimte te geven, hebben we midden in de woonkamer 2 benches neergezet. Eén om te slapen en te eten, de andere voor de kattenbak en uitloop. We gaan het zien. De andere katten proberen haar gerust te stellen. Zo legde Joep een pootje op haar rug toen ze in paniek was en Duke ligt boven op de bench te relaxen. Zo wordt ze omgeven door katten. Puck heeft zich teruggetrokken in haar boudoir. Ze vindt dat Delphi raar ruikt.


Er is een tablet neergezet met een filmpje dat op YouTube staat: cat tv met zwemmende vissen. 


Cat tv met zwemmende vissen.
Cat tv met zwemmende vissen.
Afleiding. Mentaal bezig zijn.
Afleiding. Mentaal bezig zijn.